Bronzen Leeuw
Op dinsdag 1 juni 2021 te Den Haag overleed Bronzen Leeuw drager Jacques Z. Brijl (94 jaar). In 1953 te Suriname werd de heer Brijl, door de gouverneur mr. J. Klaasesz, gedecoreerd met de dapperheidsonderscheiding Bronzen Leeuw. Als eerste luitenant werd hij wegens dapperheid onderscheiden met deze op één na hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland.
Het Koninklijk Besluit van 31 maart 1952 luidt als volgt:
“Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden in de nacht van 24 op 25 December 1948, als commandant van het detachement Koedoes (Midden-Java). Toen zijn detachement door een overmachtige terroristische bende werd aangevallen, heeft hij door een juiste voorbereiding deze aanval in korte tijd kunnen afslaan. Vervolgens heeft hij, door juist en snel ingrijpen eveneens de gelijktijdig ingezette hevige aanval op de ongeveer 2 km. oostelijker gelegen suikerfabriek “Rendeng” tot staan weten te brengen. Hij heeft zich daartoe persoonlijk met een aantal vrijwilligers derwaarts begeven en het commando van de aanwezige zwakke bezetting overgenomen, waarna de vijand met zware verliezen werd teruggeslagen, zodat dit belangrijke object kon worden behouden.”
Inzet voor Nederland-Indië veteranen
De heer Brijl heeft ervoor gezorgd dat gesneuvelde Nederland-Indië militairen niet vergeten werden. Door de inspanningen van de luitenant-kolonel buiten dienst hebben zeker driehonderd militairen postuum een onderscheiding gekregen. Voor zijn inzet had hij, van toenmalige minister Hennis-Plasschaert, het Ereteken voor Verdienste in goud mogen ontvangen.
De heer Brijl besteedde veel tijd aan zijn zoektochten. Er was namelijk geen lijst met namen van gesneuvelden die nooit erkenning hebben gekregen. Nabestaanden kwamen zelf naar hem toe of hij ging op onderzoek uit. Door te zoeken op internet en veel te lezen, kwamen er steeds nieuwe namen van militairen boven water. Hij zocht uit wat er gebeurd was en waar een persoon was geweest. Als het dossier volledig was, schreef hij een brief aan de minister van Defensie. Waarna alle informatie op de website van de oorlogsgravenstichting werd geplaatst.
De zoektochten waren voor de heer Brijl, die zelf een militair verleden had, vaak emotioneel of moeilijk. Hij had een lange carrière als beroepsofficier bij de infanterie welke hij afsloot in de rang van luitenant-kolonel.
Kleinmodel onderscheidingen
De set van de heer Brijl bestaat uit de volgende onderscheidingen, te weten:
- Orde van Oranje-Nassau
- Bronzen Leeuw
- Ereteken voor Verdienste in goud
- Ereteken Orde en Vrede met drie gespen
- Nieuw-Guinea Herinneringskruis
- Mobilisatie-Oorlogskruis
- Herinneringsmedaille VN-Vredesoperaties met het herinneringsteken bijzondere missies
- Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als Officier
- Huwelijksmedaille 1966
- UN-medal UNTSO
- Orde van de Ster van Mahaputera van de Republiek Indonesië
Uw onderscheidingen op laten maken?
Bent u ook op zoek naar een bedrijf dat uw onderscheidingen professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!
Contact opnemen