De Algemene gelegenheid “Lintjesregen”
De Algemene gelegenheid “Lintjesregen”; Traditiegetrouw reiken de burgemeesters een groot deel van de lintjes uit tijdens de jaarlijkse Algemene Gelegenheid, ook wel de lintjesregen genoemd. De lintjesregen vindt in de regel plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van de grootmeester van de Nederlandse ridderorden: Zijne Majesteit de Koning. Ruim 3400 lintjes worden er vandaag uitgedeeld aan Nederlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.
De Algemene gelegenheid “Lintjesregen”
In de 19e eeuw was het normaal om alle lagen van de bevolking bij het decoratiestelsel te betrekken. De Orde van Oranje-Nassau kreeg daarom extra ridderlijke graden en drie aan de orde verbonden Eremedailles. Deze Eremedailles waren bedoeld om de midden- en arbeidersklasse te belonen voor langdurige inzet.
Na de jaren 60 groeide het verzet tegen het gebruik van de Eremedailles. De toekenning was grotendeels gebaseerd op de verantwoordelijkheden die iemand droeg in de betaalde baan. Dit suggereerde een onderscheid op grond van maatschappelijk klasse. Ook mocht een gedecoreerde met een Eremedaille geen knoopsgatversiersel dragen zoals de orderidders.
Bij de grote herziening van de toekenning van Koninklijke onderscheidingen werden daarom de Eremedailles vervangen door een nieuwe ridderlijke graad. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’.
Voor vrijwilligers
Tijdens de 20ste eeuw ontstond een soort automatische beloning voor het lang vervullen van bepaalde beroepen. Dit was nooit de bedoeling geweest. Daarom maakte de regering daar in 1994 met wetsaanpassingen een einde aan. Sindsdien worden mensen weer alleen ridder als zij een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij.
De regering schafte bovendien de Eremedailles af en stelde een zesde graad in, die van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De meeste mensen die worden voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding worden benoemd in die graad. Het gaat daarbij meestal om mensen die zich heel lang inzetten als vrijwilliger.
Staatscourant
De Nederlandse Staatscourant is een uitgave van de Nederlandse regering waarin algemeen verbindende voorschriften worden gepubliceerd die bij ministeriële regeling zijn vastgesteld, of vanwege het Rijk zijn vastgesteld maar niet in het Staatsblad gepubliceerd worden.
Zelf ook in het bezit van bijzondere onderscheidingen?
En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medailles professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!
Contact opnemen